Een cursus voor aanstaande vaders? Je kunt toch prima zonder?

Door wat je op de cursus leert krijg je een reëel beeld van wat je kunt verwachten, en bijvoorbeeld hoe je haar echt kunt helpen tijdens de weeën. Zo wordt de kans op teleurstellingen bij en na de bevalling flink verkleind. Noem het verwachtingsmanagement als je wil. Alle deelnemers sinds 2009 zeggen dat ze het erg waardevol vinden en het aan zullen raden aan een vriend of collega.

Wat moeten we doen dan? Moet ik gaan zitten puffen met een stel mannen?

Nee, je gaat niet puffen bij Aanpakken voor Aanstaande Vaders, het gaat om informatie en praktische tips, met aanstaande vaders onder elkaar.

Leuk hoor, maar uiteindelijk moeten zij toch het echte werk doen?

Zij gaat het fysieke werk leveren, en bevallen is topsport. We laten topsporters toch ook niet alleen hun ding doen? We investeren in goede coaches voor de topsporters, coaches die de sporter door en door kennen en precies weten hoe ze kunnen helpen om het beste naar boven te halen. Jij kan die coach voor haar zijn, en meer (als je weet hoe je haar kunt helpen).

Is dat niet raar om met alleen mannen over de zwangerschap te praten?

Veel deelnemers geven aan dat het een fijne aanvulling is om met alleen mannen over dit onderwerp dingen te horen te krijgen en van gedachten te wisselen. De herkenbaarheid en uitwisselen van tips wordt als waardevol genoemd.

Mijn vrouw is al in de (...) week van haar zwangerschap. Heeft de eerste avond dan nog wel zin?

Op de eerste avond krijg je niet alleen tips voor in de zwangerschap (waarvan er een aantal tot laat in de zwangerschap nog nuttig kunnen zijn) maar ook informatie over pijnstilling, die bij de bevalling erg van pas kan komen.

Kan ik alleen de tweede avond komen?

Nee, wegens doorbouwen op informatie van de 1e avond tijdens de 2e avond, en vanwege het groepsproces, kan je niet 1 avond komen.

Wat voor soort mannen komt er nou op zo'n cursus af?

Mannen die meer willen weten over hoe ze hun vrouw effectief kunnen steunen.

Gebruik je bevallingsvideo's of foto's?

Nee. Voor mij is het gebruik van bevallingsfoto’s of video’s geen aanvullende waarde gebleken om je precies een beeld te kunnen geven wat je kunt verwachten en hoe je haar echt kan helpen. Hoe ik dat dan wel doe? Kom naar de cursus en je zal het zien.

Met mannen over zwangerschap en bevallen praten, wordt dat niet heel flauw, dubbelzinnig of respectloos?

In de cursus wordt respectvol en met humor omgegaan met alle facetten van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Humor is een goed middel om informatie over te brengen en te onthouden. Dit nooit zonder respect zijn voor zwangeren, barenden, aanstaande vaders of wie dan ook. De cursusleider zal daar op toezien.

Ik ben een vrouwelijke professional in opleiding tot (...) en het lijkt mij interessant om de cursus een keer bij te wonen, kan dat?

Aangezien Aanpakken voor Aanstaande Vaders een sexe-specifieke voorlichtingsbijeenkomst is kan dit niet. Om kennis te nemen of te verdiepen over aanstaande vaders kan je voor jou en je collega’s een nascholing over dit onderwerp aanvragen ( zie https://vadercursus.nl/voor-zorgprofessionals/) of het boek Aanpakken voor Aanstaande Vaders lezen (https://vadercursus.nl/het-boek/)

Ben ik als vrouwelijke partner ook welkom bij Aanpakken voor Aanstaande Vaders?

Jazeker. Voorwaarde is wel dat je niet zelf zwanger bent geweest (dan kan ik je weinig nieuws meer vertellen en het is zonde van je investering) en dat je je realiseert dat je waarschijnlijk als enige vrouw tussen de mannen zit. Neem voor de zekerheid voor aanmelding even contact op met ons.