Testimonial van een verloskundige

Ik ontving deze testimonial van Arjenne Hoeksema over wat zij had gemerkt bij een deelnemer van mijn cursus. Wat mooi om te lezen!

Aanpakken voor Aanstaande Vaders
Mijn eerste kennismaking met de cursus van David was in de dagelijkse verloskundige praktijk. Ik had niet eens dienst, maar mijn collega zat dubbel en vroeg me in het holst van de nacht te gaan kijken bij een barende vrouw. Het was haar eerste kind, mijn collega was er kort tevoren langs geweest en toen was het nog niet zo erg serieus. Maar nu dus wel, en aangezien zij vast stond bij een andere bevalling mocht ik op pad. Nadat ik mijn weg gevonden had via een stoffige bouwweg, arriveerde ik middenin de Vinex en zag in de verte het licht al branden. Ook stond de voordeur open. In mijn vak betekent dat maar een ding: opschieten!
Ik spoedde me naar boven in de veronderstelling een chaos aan te treffen. Meestal zijn snelle baringen rommelig en stressvol voor de ouders, zeker als ze het alleen of onverwachts thuis moeten doen.
Maar boven op de slaapkamer heerste slechts rust. De kraamvrouw zuchtte beheerst persdrang weg, de kraamheer (ik hou van dat woord) steunde haar.  Ze leunde heerlijk tegen hem aan en hij moedigde haar vol vertrouwen aan. Hij hield haar vast, maar zat niet irritant aan haar te frutselen. Mannen: hier alvast een tip; niet frutselen of poezelig aaien. Dat vindt ze normaal gesproken prettig maar niet als ze vergaat van de pijn. Dan wil je een stevige hand bijv op je rug. En die hand hou je dan stil. Enfin. Dat deed deze a.s. vader en hij had nog veel meer gedaan: alle spullen perfect klaargezet, kruiken gemaakt, kamer verwarmd, bed opgemaakt, kortom: een held. Ik toucheerde 10 cm, het persen kon beginnen, en een half uurtje later werd een prachtige dochter geboren.
Bij de thee met beschuit met muisjes, een uurtje later, informeerde ik langs mijn neus weg naar het beroep van deze kraamheer. Nee hoor, hij was geen verloskundige, geen verpleegkundige, geen kraamverzorger, geen gynaecoloog, geen huisarts, nee gewoon ICT-er. Maar hoe deed je dat dan? Zo relaxed, perfect voorbereid en een rots in de branding voor je vrouw? Nou gewoon; een vadercursus van David Borman.
Arjenne Hoeksema,
Verloskundige&Coach