Aanpakken voor Aanstaande Vaders
In Nederland is de aanwezigheid van de vader bij de bevalling gewenst en de norm. Wat precies zijn rol is, is voor veel mannen echter onduidelijk. David Borman, verloskundige, onderzoeker en trainer, ontwikkelde de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Hij geeft handvatten en praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Zo komt de vader goed beslagen ten ijs en kan hij de moeder optimaal steunen, zonder zijn eigen identiteit te verliezen.
Aanpakken voor Aanstaande Vaders is de nummer 1 boekentip bij de Consumentenbond en krijgt op Bol.com 4,6/5 sterren en 5/5 sterren op YouBeDo.com!
Het boek is echter niet alleen bedoeld voor aanstaande vaders, maar ook voor vrouwelijke partners, aanstaande moeders, en anderen die binnenkort een kind verwachten of professioneel met vaders te maken krijgen.
Meer lof voor het boek
Uitgebreide recensie van www.babywerk.nl:
De befaamde Franse gynaecoloog Michel Odent hamert er tegenwoordig op dat een partner er beter aan doet om uit de kraamkamer te blijven. De man is nerveus en door zijn adrenaline zou de aanmaak van oxytocine bij de bevallende vrouw stagneren en daarmee het vlotte verloop van de bevalling. Zonder de naam Odent te noemen gaat Borman genuanceerd in op dit probleem. Hij heeft oog voor de zenuwen van de aanstaande vader, maar geeft ook tips hoe daar mee om te gaan. Een man kan zijn vrouw tot steun zijn in de verschillende fasen van de bevalling en daarin heeft hij een keuze.
Emotionele periode
Beide partners maken een emotionele periode door vol veranderingen, aldus Borman. Als zij open blijven staan voor elkaars behoeften ‘is de kans groot dat de geboorte van jullie kind de basis van jullie relatie verstevigt. Niet alleen is dat fijn in de eerste maanden na de geboorte van de baby, maar eveneens gunstig voor jullie samenwerking.’ Borman zorgt hier voor een verfrissend geluid na alle sombere verhalen over de onvermijdelijke relatiedip na de komst van de baby: aanstaande ouders kunnen zelf het verschil maken. Dat kan onder meer door zich tijdig en goed te informeren.
Mannelijk perspectief
Vanuit het mannelijke perspectief doorbreekt Borman op deze manier stereotype patronen. Hierdoor kan het boek ook informatief zijn voor baby-professionals. Te vaak zijn zij nog gewend om zich uitsluitend tot de aanstaande moeder te richten: zelfs als de partner er bij is. De auteur staat stil bij onderzoek over de meerwaarde van een vroege betrokkenheid van de vader voor het kind; die kan al prenataal beginnen. Het boek bevat een unieke literatuurlijst over dit onderwerp.Hier is een deskundige aan het woord die in alle opzichten weet waar hij het over heeft: als verloskundige, onderzoeker en trainer, maar ook als partner en vader. Een aanrader!
Deze recensie is geschreven door Aya Crébas, Onderzoeker /publicist / cursusontwikkelaar.