Het is officieel: vaders beter niet bij de bevalling! *)

Het is officieel: vaders beter niet bij de bevalling! *)
Of: je moet niet alles lezen wat je gelooft
Door David Borman

Meer pijn?

Vrijdag 23 januari 2015 was een onrustige dag voor aanstaande vaders. En voor degenen die zich beroepsmatig met ze bezig houdt. In diverse media (AD, Hart van Nederland, Editie NL) werd aandacht besteed een onderzoek wat ‘bewees’ dat de aanstaande vader beter niet bij de bevalling aanwezig kan zijn. Het zou gebleken zijn dat vrouwen meer pijn ervaren als hun man bij deze gebeurtenis aanwezig is.
Ik kwam met deze stelling die dag voor het eerst in aanraking omdat ik gebeld werd door Hart van Nederland, SBS6. Met de vraag wat ik daar van vond?
Natuurlijk is mijn antwoord al duidelijk, ik ben tenslotte een trainer van aanstaande vaders en heb al honderden mannen in hun kracht laten komen met de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders, zodat ze juist een aanvulling bleken tijdens de bevalling. Mijn reactie was dan ook dat eens in de zoveel tijd dit geluid weer eens de kop op steekt, alsof er mensen zijn die het eigenlijk maar gek vinden dat die mannen er bij zijn, en dan ineens koren vinden om op hun molen te doen. Ze lezen wat ze geloven.

Verbazing

Ik werd wel erg nieuwsgierig naar het artikel en besloot het op te zoeken. Wat schetste mijn verbazing? In het artikel werd helemaal niet gerept over een bevalling, laat staan de aanwezigheid van mannen daarbij. Het gaat over coping mechanismen bij pijn en de mate van intimiteitsbeleving binnen een relatie en het effect daarvan op pijn.
Hoe kan het dan toch in een paar dagen tijd de wereld over gaan alsof het waarheid is?
Als je het spoor terug volgt blijkt dat het kleine Engelse onderzoek (gebaseerd op 39 heteroseksuele stellen) is opgepikt door de BBC, die er een redelijk genuanceerd stuk over hebben gemaakt. Dit is opgepikt door de The Telegraph, die toch iets minder bekend staat om zijn wetenschappelijke artikelen. Toch was het stuk nog redelijk adequaat al kwamen hier citaten voorbij van TV-kok Gordon Ramsay, die op zijn minst wat minder genuanceerd te noemen zijn. Hierna is The Times ermee aan de haal gegaan met de kop zoals die ook boven deze column staat. De nuance was weg. En vanaf Engeland was hierna de sprong naar het vaste land snel gemaakt.
Toen ik SBS6 terugbelde met deze bevinding was het antwoord dat dat misschien wel zo was maar dat dat lang niet zo leuk was om in een uitzending te gebruiken.

Minder pijnstilling

Voor mij werd het een uitdaging om van deze aandacht gebruik te maken om duidelijk te maken dat het niet zo is dat mannen beter niet bij de bevalling kunnen zijn maar juist het tegendeel waar is. Ik heb onder andere gekeken naar wat de onderzoeker dr. Fotopoulou zelf vertelde over haar onderzoek in relatie tot de bevalling. Dat was bijvoorbeeld dit.

“ This study suggests that partner support during pain may need to be tailored to individual personality traits and coping preferences. Previous research has shown that women prefer to have their partners present during childbirth and they make less use of painkillers after labour. The different results of this controlled experiment could suggest that some of the previous results may not necessarily relate to the sensation of physical pain but the broader meanings and needs associated with childbirth. The physical and psychological nature of labour pain may simply be different than other types of pain.”

OK. Dus de deze onderzoeker zegt dat pijn tijdens de bevalling anders zou kunnen zijn dan andere vormen van pijn. En dat vrouwen juist hun man bij de bevalling willen hebben wat weer zorgt voor minder gebruik van pijnstilling!

Bewezen

Ook alle bij mij bekende onderzoeken (vaak uit Scandinavische landen) bewijzen dat de aanwezigheid van aanstaande vaders bij de bevalling niet alleen gewenst is (in de eerste plaats door de aanstaande moeders) maar ook nog eens erg aanvullend kan zijn. Niet alleen bij de bevalling maar ook in de periode met kind(eren) daarna.
De man kan niet uit het niks de omslag maken naar een goede vader. Hij moet hierbij gesteund en gecoacht worden, hij moet beschikking hebben over informatie waarin hij rechtstreeks aangesproken wordt (dus bijvoorbeeld niet als ‘je partner’). Verloskundig professionals lijken de aangewezen disciplines om hiermee een begin te maken. Maar ook de hele maatschappij kan zijn steentje bij dragen.
Als we inderdaad betrokken, steunende en waardevolle vaders willen hebben.
Als we dat niet willen lijkt het me erg handig om vooral te lezen wat we geloven, in plaats van andersom.

David Borman
Borman geeft sinds 2009 de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders om mannen te helpen in hun rol tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Verder schreef hij een het gelijknamige boek vol praktische informatie en tips. Borman verzorgt verder ook scholingen over aanstaande vaders voor professionals, variërend van het CJG, verloskundigen, kraamverzorgenden tot zwangerschapsyogadocenten.

*) Kop van The Times, 21 januari 2015

Links:
Het originele artikel van het onderzoek:
http://scan.oxfordjournals.org/content/early/2015/01/19/scan.nsu156.full

Fatherhood Institute: http://www.fatherhoodinstitute.org/2015/no-dads-dont-make-pain-of-childbirth-worse-far-from-it/
NHS: http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/Claims-that-men-worsen-labour-pains-are-unproven.aspx
BBC: http://www.bbc.com/news/health-30895107
Algemeen Dagblad: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3835902/2015/01/23/Man-is-een-stressfactor-voor-vrouw-in-de-verloskamer.dhtml
Hart van Nederland: http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/oproep-jouw-echtgenoot-een-drama-bij-de-bevalling/
EditieNL: http://www.rtlnieuws.nl/editienl/papa-bevalt-niet
The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11357662/Fathers-in-delivery-room-could-make-pain-of-childbirth-worse-study-suggests.html
The Times: http://www.thetimes.co.uk/tto/science/article4329380.ece

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *